Abdullah Hussain Tokoh Melayu terjemah Isabella


Isabella versi Bahasa Melayu. Cetakan pertama Jun 1988.

Novel ini pada asalnya ditulis dalam Bahasa Urdu oleh Maulana Mohammad Saeed dan diterjemahkan dalam Bahasa Inggeris oleh Rahm Ali Al-Hashmi. Abdullah Hussain pula menterjemahkan novel ini dalam Bahasa Melayu.

Abdullah Hussain yang dilahirkan pada tahun 1920 di Yan, Kedah mempunyai pengalaman luas dan penguasaan dalam beberapa bahasa yang menjadi penyebab yang membantu beliau dalam bidang penulisan. Beliau pernah bertugas di Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur dan Cawangan Sabah. Pada tahun 1979, beliau menjadi ahli cipta di USM, Pulau Pinang dan pernah juga bertugas di DBP, Brunei Darussalam.

Antara karya Abdullah Hussain yang penting ialah Terjebak (novel), Interlok (novel), Sebuah Pekan Bernama Semporna (kumpulan cerpen), Kota ke Kota (kumpulan cerpen), Sebuah Perjalanan (autobiografi) dan banyak lagi. Baca lanjut di sini.

Novel Isabella versi maya ada di sini (Bahasa melayu) dan di sini (Bahasa Inggeris). Novel ini menceritakan kisah seorang srikandi Islam di Sepanyol yang bernama Isabella.

"Waktu melihat-lihat buku di Kedai Buku Universiti Sains Malaysia pada 11 Jun 1980, ketika saya menjadi 'ahli cipta' di USM, perhatian saya terpikat pada sebuah buku berjudul Isabella oleh Maulana Muhammad Saeed. Melihat ilustrasi kulitnya yang berlambangkan bulan bintang dan salib, saya segera teringat kepada rencana di dalam sebuah majalah Islam terbitan England kira-kira 40 tahun yang lalu yang menceritakan kisah seorang serikandi Islam di Sepanyol yang bernama Isabella. Pada kulit buku itu ada ditulis 'a novel based on a comparative study of Islam and Christianity' tetapi pada hakikatnya ia lebih merupakan sebuah buku ilmu pengetahuan tentang perbandingan antara Islam dan Kristian daripada sebuah novel meskipun ada ciri-ciri kreatif di dalamnya." Abdullah Hussain, 4 Disember 1987, Bandar Seri Begawan, Berunei Darussalam.


Bukan senang tau nak terjemah novel ni. Abdullah Hussain telah menggunakan ;

1. Tafsir Al-Bayaan jilid 1 dan 2, Prof. T. M. Hasbi Ash-Siddieqy, P.T. Al-Maarief, Bandung, Indonesia.
2. Message of the Quran, Muhammad Asad, Dar al-Andalus, 3 Library Ramp, Gibraltar,1980.
3. Perkembangan Fikiran Terhadap Agama, H. Zainal Ariffin Abbas, Firma 'Islamiyyah' Medan, 1961/1380.
4. Good News Bible (Todays English Version), The Bible Society of India, Bangalore, 1985.
5. Al-Kitab, The Bible Society of Singapore, Malaysia and Brunei,1984.

Rujukan saya : Dunia Melayu Sedunia, Wiki, Satria Islam, Darul Islam e-book, Barukisu, Novel Isabella terjemahan oleh Abdullah Hussain.

P/S - Saya belum ada masa untuk baca novel ni semula. Novel milik abi yang lama tersimpan dalam timbunan buku-buku di rumah. Aishhh nak membaca semua buku yang ada di rumah pun belum sempatlah. Huhu. Kalah dengan umi. Malu weh. Haha.

Desasiswa Indah Kembara
http://mulabelajarhentimimpi.blogspot.com/

18 ulasan:

BalQis berkata...

Hah!

Begitu rupanya rupa bentuk buku Isabella terjemahan Abdullah Hussain...
Kamu bertuah memiliki versi original. Alangkah saya mahu juga memegangnya...

Tak apa, dapat melihat di sini pun jadilah...

Jangan lupa untuk membacanya semula, pencerahan minda~

ainunl.muaiyanah berkata...

MEsti syidah banyak buku-buku lama di rumah. Bagusnya. Boleh jadi warisan untuk anak-anak nanti

Hawa berkata...

SalaAm.. Saya pernah baca kisah tu dulu. Versi bahasa Melayu, beberapa tahun yang lepas. Tapi tak perasan pula siapa penterjemahnya. Sangat menyentuh hati..

Syahidah berkata...

@Balqis

Hehe..ya ini original..dah lembik pun bukunya..kat rumah banyak buku..umi dan abi suka membaca..sebab tu dari kecil saya dah baca bahan-bahan bacaan yang kadang-kadang saya bukan faham pun tapi saya baca juga..haha..sampaikan ada sesetengah buku abi tak benarkan saya baca sebab umur yang masih awal ketika itu..tak silap saya buku politik ke apa karya Shahnon Ahmad..

Syahidah berkata...

@ainunl

huhu memang banyak..tapi kau tau tak aku kan banyak kali pindah rumah...sampaikan ada buku-buk yang tak dapat dibawa kami tinggalkan di rumah arwah nenek..mujur ada mak cik tinggal di kampung..jadi buku-buk masih disimpan dengan baik..kalau tak dimakan anai-anai jawabnya..

cuma buku-buku lama ni faham-faham lah..warna kuning..hihi..tapi aku tetap baca..

Syahidah berkata...

@Hawa

hmm..tu la saya nak baca semula ingatnya..tapi tak juga baca..jom ajak kawan-kawan baca..

HaWa berkata...

Teringat lagu Isabella.. Sekarang dah ada versi modennya kat Era naik carta. Versi Joe Flizzow..

Syahidah berkata...

@Hawa

huhu..Isabella adalah lambang...bla..bla..bla..hmm dah lama tak dengar Era..

marmalade berkata...

salam,

saya pernah membaca buku ini ketika saya di tingkatan 2. antara novel-novel terawal terjemahan ayah saya, yang saya baca =)

a very delicious read, as compared to "cogito Allah sum". then again, this is uncomparable.

salam singgah dan perkenalan.

syahidah berkata...

@Marmalade

syukran for coming here..hmm..do you have blog?..I'm not read cogito Allah sum yet..

rasanya macam pernah nampak di kedai buku Popular..terima kasih kerana memberi cadangan..

Datanglah ke sini selalu ya..

marmalade berkata...

yes, i do have a blog. do visit should you have the time. might not be as very substantive as i do rant alot in the blog. please do leave comments =)

i have reviewed "cogito Allah sum" however, i should warn you, do not put too much hope on the substantive content of the book as you will find yourself disappointed with such attempt.

Syahidah berkata...

@Marmalade

nasihat yang baik untuk saya. terima kasih

ieja berkata...

ieja baru mendapat tahu tentang buku ini...
ieja ada baca serba sedikit tentang dan ieja amat tertarik....
ieja baca yang telah diterjemahkan oleh Abdullah Hussain..
di kedai buku mana ye yang ada jal buku ini...?
adakah masih dijual.
ieja betul inginkan buku ini ntuk dibaca..

terima kasih

khairilanuar berkata...

Assalamualaikum... Boleh saya tahu siapa penerbit novel Isabella di Msia... TQ

Syahidah Mahassan berkata...

salam,

maaf atas kelewatan membalas..

ieja, saya sendiri tak pasti secara tepat di mana boleh saudari dapatkan buku tersebut, ini salah satu koleksi buku lama yang ada..ada sahabat saya print secara ala kadar (cuba klik pautan-pautan yang saya sertakan dalam entri di atas)..memandangkan saya tak dapat hendak berikan secara tepat kedai buku yang masih menjualnya..

klik di sini

http://aye83.wordpress.com/2008/01/29/novel-isabella/

Syahidah Mahassan berkata...

salam,

khairilanuar..

cuba saudara lihat pautan di bawah..

http://aye83.wordpress.com/2008/01/29/novel-isabella/

harap membantu..

eezam berkata...

Salam,

Nama saya Khairulnizam... Teringat akan nama novel kegemaran saya ini masa berbual dgn teman di Skype. Isabella... yang saya ingat cuma terbitan Pustaka Marwilis... Suatu ketika menerbitkan novel2 Melayu berkualiti tinggi dan mempunyai cover page yang artistik... Covernya tetap dalam fikiran saya after 20 years... Definately one of my favorite... Sayang sudah hilang dari simpanan... Hope can get the original copy kalau masih ada...

syahidah berkata...

@saudara eezam

wassalam, untuk pengetahuan saudara Pustaka Marwilis tidak lagi ada simpanan buku asal Isabella, saya sendiri pernah ke kedai buku Marwilis di PKNS shah alam dan bertanyakan kepada petugas kaunter pada tahun 2010, menurut petugas tersebut memang ramai yang bertanya soalan yang sama,

jika saudara masih berminat boleh mencari versi cetakan terbaru, saya sendiri pernah melihatnya di pesta buku....Pelima media

http://pelimamedia.blogspot.com/2011/02/baru-terbit-isabella.html

http://syahidahmahassan.blogspot.com/2010/07/isabella-lagi.html

Kenangan kenangan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...