Let's be real!!

Tak sepatutnya kita mengajak orang ke arah kebaikan tetapi kita sendiri TIDAK melakukannya.

Betul?

Don't make fun with people when they ask Where is God?

Allah is not like the creation. Allah is capable doing anything! Allah is not like human being.

Atheis won't belive if they don't see. Atheis won't belive if they don't hear.

Hindu belive God is everywhere.

But, we have our responsibility. Deliver the MESSAGE!!

When people attack Islam it's a chance for us. They asking harsh about Islam? Simply say thank you for asking me about my religion and SMILE. Grab the chance not the people. What is in Islam? Believing in ONE God and worship Him without any partner.

Secret of da'wa,
"Call the people to ISlam on the daytime, Call to Allah on the night"

Allah decide, not us. It is impossible to force people to be a Muslim.

"Asyhadualla ila ha illallah, wa asyhadu anna muhammadar rasulullah"

Seorang lagi saudara baru mengucapkan kalimah suci. Masjid USM menjadi saksi. Subhanallah! Tersentuh hati ini melihat berjujuran air mata wanita Cina itu jatuh ke pipi. Alhamdulillah. Syukur.

http://mulabelajarhentimimpi.blogspot.com/

14 ulasan:

Iliana berkata...

belajarlah dari dakwahnya Rasulallah. penuh ketenangan, penuh kelembutan. namun, bisa meruntuh tiang konkrit yang berteraskan besi.

alhamdulillah~

Syahidah berkata...

@Iliana

yup..that's right!

Hanida berkata...

Salam ziarah dan salam kenal.

aYuNi berkata...

betul2.. sgt2 setuju...
tapi ini lah yang sering terjadi..
ada ape2 nasihat x syahidah???

Farid Rashidi berkata...

Salam,

Sebab itu kita perlu buat dulu sebelum suruh..atau sama2 buat dan sama2 suruh :)

FdausAmad berkata...

Gua datang nk jemput lu mkn kenduri kt blog gua.
Ikut baca doa skali lagi bagus.

Follow terus pun takpa.

Budak budak kt blog gua tu dah tak seimbang,ramai berat ke belah punk.

dah 7 hari gua merantau jemput kenduri..

nahmy berkata...

salam...

...dan kebanyakkan 'yg jahil' mereka itu syok tinggal dlm kejahilan..sbb tu mereka2 ini bila dah susah nak jwb soalan2 camtu mereka main-mainkannya pulak.

Syahidah berkata...

@hanida

syukran kerana sudi menjengah blog ini.

Syahidah berkata...

@Ayuni

nasihat?. hmm sebenarnya tidak semestinya kita mesti tunggu ustaz dan ustazah sahaja berdakwah/menyebarkan perkara-perkara yang baik ni. Kadang-kadang perkara yang "common sense" sahaja pun kita sudah boleh lakukan. Cuma mesti diingat sekiranya kita sudah mengetahui kita ni kekurangan ilmu, maka sepatutnya kesedaran dalam diri tu usah dibiarkan begitu sahaja. Sebaiknya pergilah belajar dengan orang yang lebih tahu. Insyaallah.

Waktu saya melihat wanita tersebut mengucapkan kalimah syahadah memang terasa sayu sekali. lebih kurang lepas Maghrib. Ada staf USM waktu itu membantu beliau berkali-kali. Alhamdulillah. Ini kali pertama dapat melihat depan mata.

Syahidah berkata...

@Farid rashidi

Betul tu. Saling mengingatkan ya tak.

Syahidah berkata...

@Fdaus Amad

Hmm..nanti saya singgah.kalau dapat pergi kenduri betul seronok juga..nasi hujan panas sepinggan..

Syahidah berkata...

@nahmy

itulah soal agama tidak perlu dibuat bahan permainan. Bila saat kita ditanya tentang Islam sebolehnya berilah jawapan yang bersesuaian.

Balqis berkata...

Ada seorang guru pernah berkata,

"Believe it or not, we were born Muslim! And Alhamdulillah, we are still Muslim now. So don't take it for granted. Do something with your Muslim title. What's a title for then?

^_^

syahidah berkata...

@Balqis

yup, Alhamdulillah. Do something good with the title. Sometimes Muslim do not using the common sense (simple things) to deliver the message.

Another part is do not blame Islam with what Muslim do.

Kenangan kenangan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...