Hadiah maya lagi


Nyatakan 5 fakta menarik mengenai pemberi 'award' ini. Ada dua orang.

Azim
1- Kolaborasi beliau, Aizat, Basri, Puteri, As dan Lala menarik minat senator-senator KRU untuk mengekalkan keterlibatan beliau dan 5 sahabat dalam KRU. Senator ialah gelaran yang kami berikan untuk mantan. Kiranya sidang ni saya sendiri adalah golongan senator. Huhu.
2- Baru mula jadi blogger. Huhu. Jangan tak siap projek tahun akhir sudahlah ya.
3- Mantan YDP Kelab Rekreasi Unisains (KRU) USM sidang 2008/2009.
4- Tak marah saya kerana pencen menjadi setiausaha KRU secara tiba-tiba.
5- Mudah dibawa berbincang dalam segala hal.

Hawa
1- Muda tiga tahun daripada saya.
2- Seorang penulis.
3- Sangat berusaha untuk menjadi penulis yang berjaya
4- Rupa-rupanya beliau juga membaca blog saya ni. Terima kasih
5- Sewaktu saya mula-mula komen di blog beliau tentang PPSMI, beliau dengan senang hati memberi cadangan kepada saya apabila saya menyatakan kerisauan adik yang bakal menduduki SPM pada tahun ini.

Setiap blogger harus menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih penerima 'award' seterusnya

1. Muslim.
2. Rakyat Malaysia.
3. Melayu.
4. Pelajar USM.
5. Major sains kimia minor psikologi.
6. Anak kedua dalam keluarga.
7. Tinggal di Pahang.
8. Suka membaca.
9. Suka aktiviti lasak.
10. Bercadang untuk ........ hehehehehe......

Anda perlu memilih 10 penerima award seterusnya,dan jelaskan siapa mereka

1. Salwa, saya pernah berkayak dengan beliau.
2. Arnamee, walaupun beliau pelajar USM, tapi kami hanya mengenali di ruang maya.
3. Sofia, baru sahaja menjadi rakan blog saya.
4. Put, orang Pahang.
5. Kak Julie, boleh cari beliau di Pusat racun USM.
6. Purplez, katanya kawan Salwa.
7. Ayuni, seperti Arnamee walaupun beliau pelajar USM, tapi kami hanya mengenali di ruang maya.
8. Allin, antara rakan blogger yang awal.
9. Kak Zai, mula kenal waktu cuti semester yang lepas.
10. Eyda, seorang pelajar UKM.

Azim, terima kasih. Begitu juga sahabat maya Hawa.

Seterusnya ingin sekali saya bercerita kenapa muslim itu menjadi pilihan utama saya. Kenapa tidak memilih saya sebagai pelajar, rakyat Malaysia atau berbangsa Melayu sebagai pilihan pertama? Saya sebagai seorang pelajar, bermula dari tadika sehingga universiti baru sahaja 16 tahun. Apalah sangat 16 tahun. Tak banyak yang boleh diceritakan. Begitu juga status saya sebagai warganegara Malaysia dan berbangsa Melayu baru sahaja 22 tahun sejak Mac 1987.

Menurut Sejarah Kerajaan Melayu Patani oleh Ibrahim Syukri terbitan UKM, bab pertama Tanah Melayu pada zaman purbakala, orang-orang Melayu itu bangsa yang terakhir sekali datang menduduki dan mendiami di dalamnya. Bangsa pertama yang mendiami Semenanjung Tanah Melayu, mengikut kitab-kitab sejarah ialah orang-orang bangsa liar. Kemudian diikuti orang-orang Hindu yang datang dari India. Setelah itu dikuasai oleh orang-orang Siam asli dari Tanah Siam dan akhir sekali barulah orang Melayu.

Walaubagaimanapun muslim itu mempunyai sejarah yang paling panjang iaitu bermula sejak nabi Adam a.s., seterusnya nabi-nabi yang terdahulu dan akhirnya nabi Muhammad. Kembali kita mengingati peristiwa nabi-nabi menyebarkan agama kebenaran. Nabi Muhammad contohnya berusaha menyeru penduduk Makkah yang terpesong dan menyembah berhala. Pada asalnya penduduk Makkah mengikut ajaran Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail a.s. Sanggupkah kita lupa akan semua ini?

Bermula pada 610 Masihi turunnya wahyu pertama baginda berdakwah secara sembunyi hanya 40 orang pengikut, 613 Masihi baginda berdakwah secara terang-terangan dan sehingga 633 Masihi sahaja dikatakan 120, 000 orang pengikut. Lihat betapa sabarnya baginda dalam perjuangan.

Perjuangan ini tidak terhenti di situ apabila diteruskan oleh Khulafa' Ar-Rasyidin iaitu Saidina Abu Bakar, Saidina Umar al-Khatab, Saidina Uthman dan juga Saidina Ali r.a. Bagaimana misi menyebarkan Islam boleh kan sampai ke Syria, Mesir, Palestin, Armenia, China dan utara Afrika. Masihkah kita lupa?

Seterusnya bagaimana diteruskan oleh Muawiyah pada zaman Bani Umayyah (661 Masihi) sehingga Islam berjaya menguasai dua pertiga (2/3) dunia berdasarkan populasi manusia bukan kawasan (area) pada 750 Masihi. Zaman Abbasiyah pula di Baghdad Islam terkenal di seluruh dunia. Tertubuhnya Universiti Al-Azhar (988 Masihi) lebih awal berbanding Oxford University (1167 Masihi). Kita masih mahu ditipu sewenang-wenangnya oleh mereka yang mahu hancurkan ISlam?

Kerajaan Turki Uthmaniyyah (1265 Masihi) yang diasaskan oleh Uthman Gazi di Turki. Pada 1453 Sultan Muhammad al-Fateh membuka Constantinople (Istanbul). Seterusnya berakhir zaman khalifah pada tahun 1924 di tangan Kamal. Sejarah inilah harus kita ulang-ulang pada generasi Islam kita. Mahukah kita dilabel sebagai Islam warisan atau Islam hanya pada nama?. Hmm, ada masa jom baca semula sejarah Islam ya kawan-kawan. Saya mahu pulang bercuti ke Pahang sehingga 23 ogos ni. Wassalam.

http://syahidahmahassan.blogspot.com/

6 ulasan:

peLangi berkata...

he~ time kaseh kak syida~
tp saye kne buat lagik kah?
sudah buat..
tapi terimas skali lagik untuk award terseboott

syahidah berkata...

@Pelangi

terserah, yay!

arnamee berkata...

Salam.

oh..no ( sambil menarik2 tudung seolah2 tak percye;p)..eheh. nanti anem wat, insyaallah. okke,syukron2..

^_^

syahidah berkata...

@Arnamee

wassalam, baiklah. sama-sama.

julie@julianamnoor berkata...

salam,akak dah dapat la..tq2..kerna nk bg lg..

syahidah berkata...

@Julie

hehe, tak tau nak bagi siapa lagi, huhu....

Kenangan kenangan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...