Sayang dan cinta

Kemampuan Allah mencintai makhluk tak sama dengan kemampuan cinta manusia, manusia tak dapat nak capai kasih sayang tersebut

sedangkan Yahudi itu sekalipun, mereka dapat kuasai dunia, kaya raya, cerdik kerna Allah beri kasih sayang pada makhluk-Nya. Boleh makan, boleh minum, walaupun mereka menentang Umat Islam.

Kerana Allah sayangkan firaunlah Allah utus Nabi Musa

Bagaimana Nabi Muhammad ada "jiwa dakwah" walaupun dikeji oleh seseorang, Nabi tetap sayang orang tersebut.

Kita benci perbuatan seseorang tetapi jangan sampai kita benci orang tersebut. Tengok muka pun rasa benci. Astaghfirullahalazim, layak kah kita membanci makhluk ciptaan Allah.

Cinta yang harus dititikberatkan ialah cinta yang boleh bawa kepada erti pengorbanan. Cinta Allah sememangnya memerlukan pengorbanan. Cinta manusia boleh berkurang. Walaubagaimanapun cinta Allah kita mesti usaha bagaimana kita sanggup berusaha untuk mencapai cinta manusia, kenapa kita rasa segan, malu untuk mencapai cinta Allah, usaha dakwah kita masih nak perlekeh. Jangan perlekeh usaha dakwah orang, tapi tanya diri sendiri, gerak kerja apa yang kita dah buat.

Kenapa kita masih memiliki ruang-ruang yang banyak untuk kepentingan diri sendiri berbanding masa pengorbanan untuk cinta kepada Allah

Kita jangan ingat kita seorang sahaja yang ada masalah, sebab itu, saat berdoa mohonlah bantuan supaya Allah membantu kita dan orang lain yang mempunyai masalah yang sama.

Al-Maidah ayat 54, rujuk nanti...

"O ye who believe! if any from among you turn back from his Faith, soon will God produce a people whom He will love as they will love Him,- lowly with the believers, mighty against the rejecters, fighting in the Way of God, and never afraid of the reproaches of such as find fault. That is the grace of God, which He will bestow on whom He pleaseth. And God encompasseth all, and He knoweth all things" Al-Maidah : 54.

http://syahidahmahassan.blogspot.com/

3 ulasan:

julie@julianamnoor berkata...

cinta?luas maknanya..huhu

aYuNi berkata...

salam..lame xjenguk sini..
cinta ALLAH kepada semua hambanya..
bagi manusia cinta e2 subjektif maknanya..:)

syahidah berkata...

@kak julie

yup, memang luas, bagaimana agaknya untuk mendapat cinta Tuhan ya?

@Ayuni

wassalam, terima kasih kerana masih ke sini, moga kita sama-sama dapat mengejar cintanya.

Kenangan kenangan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...