Macam sampah!

"Apalah orang sekarang, buang anak macam sampah"
Ungkapan yang mudah sahaja disebut oleh sesiapa pun pada waktu ini. Berita menyedihkan ini seringkali kita tonton di kaca televisyen. Itu sahajakah akal fikiran kita ini mampu terjemahkan maksud di sebalik kejadian-kejadian sebegitu? Sedarkah kita telah jauh meninggalkan makna sebenar hidup sebagai muslim secara menyeluruh.

Tindakan dianggap cubaan bunuh boleh dipenjara 20 tahun; Polis guna ujian DNA kenal pasti ibu bapa bayi


KUALA LUMPUR: Kabinet memutuskan kes pembuangan bayi disiasat sebagai kes bunuh atau percubaan membunuh bagi memastikan perbuatan tidak berperikemanusiaan itu menerima hukuman berat.

Kes bunuh disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman gantung sampai mati, manakala kes percubaan membunuh mengikut Seksyen 307 kanun sama membawa hukuman penjara maksimum 20 tahun.

Sebelum ini, semua kes pembuangan bayi disiasat mengikut Seksyen 31 Akta Kanak-kanak yang boleh dihukum denda maksimum RM20,000 atau penjara 10 tahun atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan. Bagi tempoh 2008 hingga 2009, sebanyak 181 kes pembuangan bayi dilaporkan manakala 60 kes direkodkan sejak awal tahun ini hingga semalam.

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil, berkata bukan saja wanita terbabit dengan kes pembuangan bayi akan dikenakan siasatan tetapi juga lelaki yang menyebabkan wanita itu mengandung.

Katanya, polis juga diminta menggunakan kaedah ujian asid deoksiribonukleik (DNA) untuk mengenal pasti ibu bapa bayi berkenaan.

Keputusan itu dicapai selepas kementerian sekali lagi membawa isu pembuangan bayi ke mesyuarat Jemaah Menteri kelmarin kerana perbuatan itu berleluasa walaupun kerajaan mengambil pelbagai inisiatif menangani masalah berkenaan.

Saya tidak mahu ada pihak mengambil ringan kes pembuangan bayi sehingga membiarkan menjadi budaya yang menular dalam masyarakat seolah-olah kita berada pada zaman jahiliah.

Sekian lama kerajaan menangani masalah kes pembuangan bayi menerusi pendekatan kebajikan termasuk kempen dan pelbagai program, malangnya masih ada manusia sanggup membunuh bayi, katanya selepas majlis penyerahan bantuan khas perbendaharaan kira-kira RM2.7 juta kepada 59 pertubuhan bukan kerajaan (NGO) di kementeriannya, semalam.

Shahrizat berkata, langkah itu wajar untuk membawa pihak bertanggungjawab membunuh bayi dihadapkan ke mahkamah, sekali gus diberikan hukuman setimpal dengan tindakan tidak berperikemanusiaan.

Jika ada pasangan yang terlanjur dan terdesak mendapatkan bantuan, mereka boleh datang ke pejabat Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), hospital, polis, NGO dan pemimpin politik terutama Barisan Nasional (BN) supaya mereka boleh dibantu.

Oleh itu, tiada alasan dan maaf bagi mereka yang masih sanggup melakukan kesalahan membuang bayi kerana pelbagai program dan bantuan disediakan untuk golongan berkenaan. Saya juga mahu memberi amaran kepada lelaki yang bertanggungjawab menyebabkan wanita hamil luar nikah bahawa mereka tidak terlepas daripada tindakan undang-undang, katanya.

Sumber Berita Harian

5 ulasan:

mila berkata...

Kembalilah pada al-quran & sunnah...

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o berkata...

Kembalilah pada al-quran & sunnah...
ikut mila

fareast berkata...

masih banyak yang perlu diperbaiki masyarakat kita hari ini.

PeNaRi LaUt berkata...

jiwa yg sudah rosak....
hmm penggunaan DNA?? bila agak nyer jadi realiti dan wujudnye bank DNA tuh??

Syahidah Mahassan berkata...

@ mila dan brutalsolo

benar,kembali pada kebenaran..

@fareast,

setuju, pulang ke Malaysia, anda harus jadi salah seorang yang akan membantu mengembaklikan akhlak masyarakat, insyaallah

@penari laut,

along, DNA ya? hmm, jangan ada penyelewangan penggunaan tabung DNA tersebut sudah,. konspirasi penuh tanda tanta, pilihan raya nak dekat dah along oittt...

Kenangan kenangan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...