Imbasan Aidil Adha

16 November 2010

Siap sedia soto untuk menu keesokan hari, petang tu abi beli lemang, maka sedikit rendang dimasak, Mujahid sampai rumah jam 9.00 malam. Dia cuti sehari sahaja iaitu esok. Kak Teh beraya di UMS tahun ni memandangkan sedang berlangsungnya peperiksaan semester pertama.

17 November 2010

Solat sunat di masjid Karak, seperti biasa, penuh, ramai. Tengahari along dan Kak Nisa tiba dari Selayang Indah. Jam 5 petang aku, Akmar dan adik ikut along dan Kak Nisa ke Felda Sg Koyan, Kuala Lipis. Selisih dengan Umi Na [ibu saudara sebelah abi] sekeluarga di persimpangan Bukit Fraser. Umi Na mahu balik ke KL semula memandangkan Ayoh Him [suami Umi Na] dan Oyum [anak sulung Umi Na] hanya cuti sehari iaitu hari ni. Sampai di Koyan ada mek [nenek], Abang Eyi [abangs saudara] dan Kak Fiza [isteri].

18 November 2010

Masih di Koyan. Sempat membedah sebahagian Islam dan Keamananan Sejagat, tulisan asal Sayed Qutb. Menjawab persolan mengapa Sayed Qutb menolak teori neorosis sosial Freud. Satu perkara penting yang perlu diambil berat memandangkan aku agak pelik kenapa teori tersebut masih diajar dalam silibus yang aku pelajari. Tidak selesa teori barat tentang hubungan manusia Barat diajar dan dimasukkan dalam kehidupan orang Timur yang pada dasarnya mengamalkan kesopanan. Sudah terang lagi bersuluh pandangan Sayed Qutb tidak boleh diketepikan.

19 November 2010

Ke Felda Lembah Klau, Raub, menjenguk Mak Ngah, Fizah, Acik, Zakirah dan Zuraidah. Acik agak ceria kali ni. Begitu juga Zuraidah [9 tahun] dan Zakirah [7 tahun]. Kematian Zurain [kakak sulung] Ramadhan dua tahun lepas tentunya memberi kesan mendalam buat keluarga Acik. Tidak berjumpa Mak Teh tahun ni memandangkan Idin perlu menduduki SPM pada tahun ni selain Pak Teh [polis] bertugas. Jam 6.00 petang pulang ke Karak.

http://syahidahmahassan.blogspot.com/

4 ulasan:

mila berkata...

sakan beraye =p

mana p lama x on9...hukhuk

Tanpa Nama berkata...

@mila

banyok kijoe lae keno buat, gok payoh la nok online sokmo, cuti koloh doh ni, pakat ramai nak guno laptop ambo,

hadoi, nati kito sembang, banyok nok tanyo ni.

Syahidah Mahassan berkata...

@mila

baru perasan teranonymous komen di atas.. itu saya ek..hehe..fobia dengan anonymous ni..

nanti nak sembang..nak tanya something ni..tapi tak sekali pulak bila buka YM..nantilah...

last week Pak cik Harun ada singgah rumah..huhu

mila berkata...

huhu... okey..
nati kite sembang2 yerk :-)

Kenangan kenangan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...