Potret perjuangan mahasiswa dalam cerminan sedekad

Ust Riduan Mohamad Nor, terbitan Jundi Resources, sumber : sini

Mahasiswa, anak muda yang memainkan peranan penting dalam sosok kehidupan manusia sepanjang zaman, mampu meledak perubahan politik, sosial dan kepimpinan negara. Wajarlah kebangkitan anak muda sememangnya ditakuti pemerintah berhati batu walau di mana-mana serata dunia. Nama-nama seperti Saidina Abu Bakar, Uthman bin Affan, Arqam bin Abi Arqam, Talhah bin Ubaidullah yang dilahirkan oleh Nabi Muhammad s.a.w yang berani menentang jahiliyah pada zaman tersebut.

Sejarah dunia tidak dapat lari dari gesaan anak muda yang bersemangat seperti Jose Rizal (Filipina), Sheikh Muhammad Abduh dan Hassan al-Banna (Mesir), Mao Tze Tung, Li Ta Chao dan Chen tu Shiu (China), Raden Anjeng Kartini (Indonesia), juga di Burma, Thailand, Algeria, Afghanistan dan Tanah Melayu sendiri. Kesedaran untuk membebaskan diri dari penjajahan mendorong Syed Sheikh Al-Hadi, Sheikh Tahir Jalaludin dan Abbas Kalali dari kampus al-Azhar menebarkan kepedulian sosial politik kepada masyarakat Melayu.

Tahun-tahun 60-an, 70-an, 80-an dan 90-an di Malaysia menyaksikan mahasiswa mampu menggerakkan idealisme mereka yang dipengaruhi keadaan persekitaran di seluruh dunia. Ini membuktikan mahasiswa pada ketika itu peka dan memahami tanggungjawab sosial yang perlu mereka lakukan dalam membantu sesiapa sahaja yang memerlukan bantuan. Membaca buku ini dan membezakannya dengan situasi tahun 2011 tentulah bagaikan langit dan bumi.

Zaman Tunku Abdul Rahman memperlihatkan kebebasan bersuara diberikan buat mahasiswa selain mahasiswa sendiri dipandang tinggi oleh masyarakat. Namun, kini semuanya tinggal sejarah, tiada lagi kesempatan dan ruang buat mahasiswa menyatakan pendirian yang lebih jujur. Kekangan pentadbiran selain budaya hedonisme yang lebih menjiwai pelajar merubah segalanya. Sekarang, media tinggal memaparkan salah laku pelajar peringkat tertiari ini.

Siapa tidak kenal Anwar Ibrahim, Hishamuddin Rais, mereka juga pernah menjadi mahasiswa. Namun kini apa yang dapat dilihat majoriti persatuan di kampus lebih dibenarkan untuk mengadakan program bakti semata-mata, tiada yang lebih menjurus dalam melahirkan idea yang lebih bersifat glokal.

Wallahua'lam,

Ba'da Isyak.
Kg Tok Muda.
07/02/11

Isabella wajah baru

Edisi lama yang aku miliki

Ada terbitan barulah buku ni. Bagus bagus. Rujuk di sini. Berbicara tentang buku memang menyeronokkan. Aku percaya membedah buku tentunya lebih menyeronokkan, lagilah jika kita dapat memberi semangat kepada orang lain melaluinya. Dan juga membaca di mana-mana, di tempat awam mahupun di dalam kenderaan. Fenomena ini sekiranya berterusan dapat membantu membudayakan ilmu itu sendiri.

Sedangkan pengembaraan mencari ilmu itu sendiri telah berlaku pada zaman Rasulullah s.a.w. lagi, apatah lagi kita sekarang. Begitulah hendaknya. Insyaallah.

23/02/11
KTokMuda

Salam+Akum+Genius


Sempat menonton rancangan Tanyalah Ustaz pagi tadi, aku jadi teringat emel berangkai atau pun mesej yang sering diterima melalui telefon bimbit ataupun laman sosial. Akan ada sahaja pernyataan-pernyataan yang mengatakan tidak boleh menggunakan perkataan Akum dan perkataan Salam kerana ia membawa maksud-maksud tertentu di dalam agama lain. Bertambah lucu si pengirim juga bukanlah orang tak tahu agama, bertambah kasihan apabila si pengirim sendiri tidak pula cuba menyelidik kebenaran tetapi terus sahaja forward tanpa mengambil kira kesan akibat perbuatan tersebut.

Habis, bagaimana penggunaan s.w.t dan s.a.w, bukankah itu juga perkataan singkatan? Hebatnya nenek moyang kita apabila datangnya Islam ke Tanah Melayu, mereka sedaya upaya menterjemahkan dan mempermudahkan orang Melayu sendiri untuk menerima ilmu agama Islam, maka lahirlah Tulisan Jawi yang hidup segan mati tak mahu ini. Sungguh mengecewakan! Jasa genius dilupakan begitu sahaja.

Seorang pemanggil menelefon dan bertanyakan kepada Ustaz kebenaran kesalahan penggunaan Akum dan Salam. Ustaz tersebut memberitahu singkatan dalam mesej bukanlah sampai merosakkan maksud asal. Perlukah kita menaip Assalamualaikum warahmatullahi wa barakatuh dalam ruangan Create Message hanya selepas itu untuk bertanyakan khabar? Bukankah ruangannya terhad?


goggle image

Dalam buku Berfikir seperti Genius ini menggariskan 20 ciri Genius. Buku terbitan INSANIAH (KUIN,Kedah) ini memberikan gambaran cara dan teknik berfikir seperti Genius. Antara sifat-sifat seorang genius yang dinyatakan ialah Beriman kepada Allah [Faith to God], Mempunyai visi yang jelas, Mempunyai keinginan melakukan perkara yang baik [Desire], Kebolehan mengurus [Managing], Komitmen, Ketekunan, Belajar dari kesilapan, Cinta pada belajar, Kebolehan minda, Gambaran, Fikiran positif, Auto-cadangan positif, Bisikan hati, Dalam kumpulan intelektual, Role-model dalam minda, Amanah, Keberanian, Kreatif, Cinta pada tugas dan Sentiasa bertenaga. MAPPiCXS ialah gabungan MAP, PICTURE dan MATRIX.

Sekurangg-kurangnya belajarlah cara genius, tak perlu terima bulat-bulat apa sahaja yang diberi di depan mata.

11/02/18 16:03
KTokMuda

Cabaran


since a few months melangut jeh kat rumah, aku membuat keputusan untuk ke penang minggu ni, apa nak jadi jadilah, kang silap hari bulan aku jadi wakil pemberontakan jiwa plak nanti, baik aku keluar, jalan jauh skit, cabar diri sendiri, jangan pandai baca buku, jangan pandai cakap je, tapi x pandai buat, nak layan budak-budak lagi, aduhai memang kalahlah, what a shame~~har har, but that school banyak mendewasakan aku jugak la, memang zaman kampus zaman paling relax~tak macam zaman kerja~

huh, best ni, macam kat word nak taip, har har, nanti aku delete la, kekacauan jiwa y melanda, bagaikan berputar-putar bintang berkelipan [aku da start mengarut memadangkan aku sakit jiwa, lalalalla]~

jiwa yang lara bakal mengundang parah yang berterusan, tak dapat nak teruskan kisah Sang Semut yang terbengkalai baru satu page, perlukah aku lebih menseriuskan diri, tetapi ilham hanya datang tak menentu, lain-lain waktu hanya omongan kosong yang mampu dicatatkan oleh tukang catat underground seperti aku, tak mengharap ada yang sudi bertandang, mahukan orang diberi faham, hidup kat dunia ni memang tak tenteram, kalau kita masih nak cari wang, tanpa mengenal halal dan haram, rezeki bukan di tangan manusia tetapi Tuhan jua yang Maha Pemberi,

ok, typing is good, since ia membetulkan tahap kerisauan melampau yang aku alami sekiranya suka memikirkan yang bukan-bukan,

ah, jiwa kembali kacau, orang kata perempuan itu melecehkan, aduhai beruntunglah perempuan mempunyai multiple emosi~ har har~the complicated person the only one in this world~what a powerful~tapi memandangkan usia pun dah menjengah lagi 6 tahun nak 30 ni, memang buat terfikir-fikir juga akan masa depan, tapi masa depan tanpa dokongan Iman dan Islam serta persekitaran yang terus menekan belum tentu dapat mematangkan diri seseorang, maka berusahalah selagi boleh~

aku dah letih~

21/o2/11
Ktokmuda....

Tinta pena


Pena,
Benarkah kau medan perjuangan,
Puitis puitika si penulis,
Menentang kebobrokan pengkhianat agama,
dan juga bangsa.

Hadir,
Memberi harapan nan sejuta kepentingan,
Masalah yang berakar,
Kau tempat diluahkan.

Perlukan,
Medium perantaraan,
Sejernih air dan alas berlapikkan nilai dan adab,
Salahkah berharap?

Mungkin atau pasti,
Adakah sinar Islam akan kembali,
Hanya di balik awanan milik Tuhan,
Tiada siapa yang boleh mengerti.

Kritikan halus,
Bukan membenci,
Bahkan menyayangi makna persahabatan dan persaudaraan,
Apakah makna kesedaran jika tiada permulaan.

Apakah perlu permulaan bersulamkan kebejatan,
Ah, kekadang dihamburkan kata nista,
Tapi itu bukan pesan Nabi.

15 Rabiulawal 1432 H~KTokMuda

Berbisa

Dua tiga kucing berlari,
Mana nak sama si kucing belang,
Apa nak buat benda dah jadi,
Apa lagi hendak dikenang~ [nswm]

‎Dua tiga si anak kanggaru,
melompat-lompat di tepi muara,
hidup memang haru biru,
sekadar ujian buat hamba~ =) [Fy]

Anak kanggaru bukan anak kucing,
Tiada kaitan anak buaya,
Hidup memang buat kita runsing,
Kalau Tuhan kita buat lupa-lupa. [nswm]

hari hari makan kari
makan kari atas lori [flmf]

Kari dibawa naik lori,
Lori bukan milik Pak Ali,
Wah, seronoknya hari ni,
Kawan-kawan berpantun kat sini.. [nswm]

hari-hari aku makan kari
pantun ini ada saja sendiri
sejak lahir hingga berlari
sampai ada guru suruh berdiri :p [fmlf]

bijak sungguh berkata-kata,
alam maya jadi perantara,
susah beno nak cari idea,
menjana pantun wat semua.. huhu.. [fy]

Semanis kurma rancangan suami isteri,
ilmu munakahat buat mereka,
haha, aku tak layan la lagi,
Nanti pening kepala. [nswm]

Pantun Melayu pantun tradisi,
Walaupun kita tak pandai pun,
Ia tetap dekat dihati,
tanda kita hormat pantun~ [nswm]

manisnya kurma dimakan orang,
baru faham sekarang..hehe [fy]

kak syahidah wan mahassan,
termenung tepi pokok rambutan,
cepat la cipta pantun cipan,
buat tatapan sahabat sekalian^^ [fy]

buah cempedak di luar pgar,
buah jambu habis dimakan,
kehidupan mesti terus dikejar,
dunia akhirat jangan dilupakan [mnwm]

Buah rambutan buah cempedak
enak dimakan bersama keluarga,
Alhamdulillah takkan lupa kelak
...Akhirat jua tempat akhirnya~ [nswm]

laptop itam laptop putih,
jangan di pandang lama2,
laluan hidup kita boleh pilih,
jangan pilih terlalu lama....~ngeee~ [mnwm]

alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi,
facebook menjadi tempat himpunan family,
xdapat disangkal lagi,
dunia fana menjdi tempat diuji. [fy]

idea datang dan pergi,
kadang-kadang ada bernas ada keji,
semua perlu pedoman ILLAHI,
sebagai panduan setiap hari,,, [mnwm]

hidup cuma satu kali,
peluang kedua jangan mimpi,
berjuanglah wahai umat nabi,
sama-sama mencari redha Ilahi=) [fy]

malam dah naik pekat,
tidur malam pakai kain plekat,
lapar perut apa nak buat,
rendam mee kembang cepat..... [mnwm]

kembang kencut tali kecapi,
kenyang perut suka hati,
Alhamdulillah ada makanan hari ni,
...Esok lusa belum tentu lagi [nswm]

alhamdulillah masih ada rezeki,
idup kita di bumi Malaysia,
kasihan rakan-rakan saudara di luar negeri,
hidup seharian tak tentu masa, [mnwm]

mesir, iran, iraq dan yemen,
gelombang rakyat semakin meningkat,
akibat kuku besi kerajaen2,
mintak jauh Malaysia melekat.... [mnwm]

Libya, Tunisia, pun Malaysia sekali,
Mana-mana ada pengangguran,
Bila pemimpin nak insaf ni,
Nak tunggu rakyat buat perhimpunan? [nswm]

perhimpunan bakal rugi masa,
wang juga kehabisan,
pilihanraya hampir tiba,
kalau layak jangan salah pilihan.. [mnwm]

Baiklah Tuan empunya diri,
Memberi nasihat bernas sekali,
Semoga Tuan dimurahkan rezeki,
Allah jua tempat mohon rezeki~ [nswm]

cabang demokrasi banyak pilihan,
pilih dan undi bagi yang layak,
semoga dinda beroleh kejayaan,
lindungan ALLAH dipinta banyak. [mnwm]

kalau demokrasi tiada berguna,
demonstrasilah jawabnya,
jika ramai pemimpin yang terlena,
maka Islamlah pilihannya. [nhz]

Kita fikir cara melerai,
Malaysia tempat tumpah darah,
Akar masalah tidak selesai,
Sama-sama kita usahalah. [nswm]

Mnwm[along], nswm[aku], Fy[Fadhilah Yahaya], Flmf[Fairuz Liyana], nhz[Cikgu Huda]

11/02/17 23:49

Iklan


Mula-mula aku ingat kakak ni nak tutup blog beliau, rupa-rupanya under construction~hehe~yeh! Boleh baca lagi, walaupun agak low-profile, tapi sebenarnya seseorang yang agak terkenal keluarga beliau ni...hehe..tapi tak apalah, yang penting kita jangan buat orang susah hati kan.

Blogger mesti ada sebab sendiri kenapa kadang-kadang yang datang kat blog tu orang yang tidak dikenali. Aku sebenarnya sampai sekarang tak tahu siapa. Aku ingat classmate aku, tapi setahu aku, dia komen dalam Bahasa Melayu. Hadoi, biaq pi la. Kalau classmate, patut ada alamat emel dan nombor telefon, boleh kan tanya kawan-kawan yang lain.

Wah, wah, adakah aku perlu lebih serius dalam bab tulis-tulis ni, aduhai~takkan aku nak cerita pasal perasaan je kat blog, mana tahu, aku cerita yang sedih-sedih boleh buat orang lain bertambah sedih, bila aku dah mula cerita pasal diri sendiri tu maknanya i've no idea at certain point.

Cakap pasal buku lagi, wah, wah, nerd nya aku, takkan dalam hidup ni tu je aku buat.

Cakap pasal resepi? Alamak, simple-simple tahulah, itupun sure kawan-kawan pun tahu buat. Setakat yang biasa-biasalah.

Nak bagi tazkirah? Wah, wah, aku tak mahir bab tu, aku suka sembang-sembang dalam kumpulan, bagi pendapat, share buku-buku apa pernah dibaca dan apa-apalah. Macam dalam kumpulan dengan Fairuz liyana and the gang, Kak Wan and the gang ataupun Farabi and the gang. Mostly dah tidak update blog masing-masing. Huhu~

Aku suka berkawan dengan semua orang. =P. No gaduh-gaduh! Aku nak pi makan ikan masak asam pedas dan kobis goreng. Semalam masak kicap. Simple. Yang penting ada lauk, ada sayur dan nasi. Mujur keluarga aku tak memilih, aku buat biasa-biasa pun habis. Alahai. Ini entri simpanan. Haha~aku baca pun gelak, emo je lebih~

12:07 AM 10/27/2010
Frustrated i am? yup, a lil bit, shud i stay waiting for the answer. the answer. yup the most powerful answer. the answer which may change my world. but, it is the best way? i don't know. May Allah forgive us. isn't that bad, pray to Allah but you feel that you've done so much sin towards Him. past is past. ya, i know that. but it's happen more than once. how cud i face all of this again. i don't know which way to go. thankful to Allah, always remind me, in many ways, cuz Allah never fail. human, yup if human do not conquer themself with the five pillars of Islam and the six pillars of iman, the human will do so many sin. human won't care about the islam. about the iman. shud i follow this bad manner? but, i'm still human being, so i must pay the things back.

ooo Allah please guide me, too many reason you've showed me, but i'm still confused.
my study, my future life, my family, all together in front, i cudn't stand it anymore...
n always being like this, there is a time i forget about The Creator of human kind, there is a time i come to Him, I know, am I not working hard yet.

maybe, past years ago, i had a bad thought to my own father...i thought i've done the best thing i ever had, who knows, so angry as a young woman on that time, without further thinking,
i had a bad thought to the Creator too, please forgive me Ya Allah, so many things come out in my mind, i'm taken the mara exam last week, so many people there, at kolej mara beranang, ramai gler, surprising, my xcoursemate, my xcoursemate pun ada sekali rupa2nya, but i'm too late, so we don't met each other on that day..even kak diya pun ada, tak de jodoh betul.

actually i'm too afraid to talk about this thing again and again..do they understand the way i am...

sooo funny, i hate strangers, but i'm the one who not keep this diary by myself, it's open..anyone will stop by..are we bloggers semuanya pendiam? not really, even the ex prime minister got one..itu pemikiran dangkal if i say so. i'll do this, i'll type this, anyone are welcome here..shud i closed my previous blog? means, my previous entry, haha, i read that al-baqarah ayat 216....yup, i've been told so many times about the ayah..la tahzan..must be a reason behind all of this..The Creator knows best, and always knows, no one on earth will know better.. The Creator is the only one...

Buku


Someone shud know what to read, what kind of books to choose, n is there any discussion shud be about the book..sindrom tak suka buku yang menular akan melahirkan masyarakat dengan inferioriti complex yang menebal...

yeh, maybe i'm reading to much n i don't really care bout what kind of books shud be, i'm also forgetting to discuss and study what the main point in the book itself..

whenever i had a time to read, i just believe that if only i want to discuss the book i must do it directly after finished the book, but if it longer than that, i can't even remember what's the whole story is about...that's point indicate how one's cud digest and keep the memory in mind..since that, after a few months and maybe a few years after that, i'll only remember the feeling read those book not about the content at all..

not to worry, i'm not english writer~never thought to be~

Regards,
Me.

Dan sebenarnya


Salam everyone,

I'm really sorry, I'm no longer blogging for others, for some reasons, I miss a lot those days, when people read my writings, they gave me inspiration, towards the reality, but I can't let my real life being disturbed by the 'dunia maya'.

Melangkah aku pergi, bukan niat membawa diri, biarkan aku sendiri, meladeni makna persahabatan, terima kasih kerana sudi berkunjung selama ini, entah kan siapa yang rajin bertandang, tidaklah semuanya aku ketahui melainkan yang mengunjungi meninggalkan jejak, maafkan aku sekali lagi, ada jodoh kita jumpa di alam realiti, itulah kisah paling bermakna dalam hidupku, jasa kalian takkan kulupakan untuk selama-lamanya. Keep in touch bagi yang memiliki emel dan nombor telefonku. I'm sorry again.

Love you all for the rest of my life.

Regards,
Me,
Kg Tok Muda.
Karak.

*haha~sebenarnya aku nak letak entri ni jumaat lepas, ahaks~put it here n last but not least Salam Maulidul Rasul to all~n of course, i'll think twice....hihi~

Memandang hikmah


Coretan ini mungkin yang terakhir, belum tentu berpeluang lagi selepas ini, kerana Allah jua pemilik seluruh pengetahuan alam. Ada yang kata hidup ini ibarat air laut, ada pasang surut, ada yang kata ibarat roda, mungkin di atas mungkin di bawah, tak kurang juga mengatakan ibarat Facebook, kadang kita mengutuk, lain masa kita dikutuk.

Perkara yang boleh jadi tepat ialah cara kita memandang apa yang berlaku. Hikmah di sebaliknya tentulah Allah yang lebih tahu, tetapi bukankah itu bukti kita diberi peluang untuk muhasabah diri, merenung masa-masa lepas yang mungkin terabai? Sekiranya mata hati masih tak mampu melihatnya, kelak dihadapan kita hanya menanti rebah.

Jalan berbeza yang ditelusuri oleh setiap orang hanya diri sendiri yang jelas tentang masa lalunya. Tidak boleh tidak ruang kehidupan sekarang perlu diterokai dengan niat yang betul.


Mendaki puncak bukan mudah,
Tiga hari dua malam kita redah,
Pasti benar ada hikmah,
Hadapi semuanya dengan tabah.

http://syahidahmahassan.blogspot.com/

Wanita dalam perbezaan


Wanita, seseorang yang memberi peranan penting dalam kehidupan manusia sejak wujudnya Adam dan Hawa lagi. Gambaran Kristian-Yahudi bahawa kedua-dua Adam dan Hawa bersalah yang menyebabkan kedua-duanya diturunkan ke bumi. Hawa diceritakan mempengaruhi Adam lalu dihukum mendapat kesakitan ketika melahirkan anak. Dalam Book of Genesis [2:4 - 3:24] menyatakan;

God prohibited both of them from eating the fruits of the forbidden tree. The serpent seduced Eve to eat from it and Eve, in turn, seduced Adam to eat with her.

When God rebuked Adam for what he did, he put all the blame on Eve, The woman you put here with me --she gave me some fruit from the tree and I ate it."; Consequently, God said to Eve: "I will greatly increase your pains in childbearing; with pain you will give birth to children. Your desire will be for your husband and he will rule over you." To Adam He said: "Because you listened to your wife and ate from the tree ..Cursed is the ground because of you; through painful toil you will eat of it all the days of your life..."
Kesan daripada pernyataan Bible itu sendiri telah mempengaruhi cara pandang keadilan wanita dalam Kristian-Yahudi, pengaruh ini mengakibatkan sikap double-standard terhadap wanita dalam pelbagai aspek kehidupan. Bermula dilahirkan sehinggalah soal belajar kitab mereka sendiri dan perkahwinan. Setiap satu kepincangan ajaran mereka yang digariskan dalam buku ini menyatakan wanita sekadar simbol tidak bermoral dan bukanlah seseorang yang perlu dilindungi hak dan keperluannya termasuklah dalam soal pembahagian harta pusaka.

Sebaliknya Al-Quran [Al-A'raf : 19-23], jelas memberitahu kesalahan individu terletak atas individu tersebut, dan Allah memaafkan kesalahan Adam dan Hawa yang telah insaf akibat peristiwa tersebut.

'Dan (Allah berfirman), "Wahai Adam! Tinggallah engkau bersama isterimu dalam syurga dan makanlah apa sahaja yang kamu berdua sukai. Tetapi janganlah kamu berdua dekati pohon yang sayu ini. (Apabila didekati) kamu berdua termasuk orang-orang yang zalim." Kemudian, syaitan membisikkan fikiran jahat kepada mereka agar menampakkan aurat mereka (yang selama ini) tertutup. Dan (syaitan) berkata, "Tuhanmu hanya melarang kamu berdua mendekati pohon ini, agar kamu berdua tidak menjadi malaikat atau tidak menjadi orang yang kekal (dalam syurga)."Dan dia (syaitan) bersumpah kepada keduanya, "Sesungguhnya aku ini benar-benar termasuk para penasihatmu," dia (syaitan) memujuk mereka dengan tipu daya. Ketika mereka mencicipi (buah) pohon itu, tampaklah oleh mereka auratnya, maka mulailah mereka menutupinya dengan daun-daun syurga. Tuhan menyeru mereka, "Bukankah Aku telah melarang kamu dari pohon itu dan Aku telah mengatakan bahawa sesungguhnya syaitan adalah musuh yang nyata bagi kamu berdua?" Keduanya berkata, "Ya Tuhan kami, kami telah menzalimi diri kami sendiri. Jika Engkau tidak mengampuni kami dan memberi rahmat kepada kami, nescaya kami termasuk orang-orang yang rugi.'

Wanita dalam Islam pula mempunyai hak dan keadilan yang sesuai dengan garis panduan yang ada dalam al-Quran contohnya dalam aspek munakahat. Bahkan Islam memberi penghormatan setinggi-tingginya terhadap wanita dalam apa jua ruang kehidupan. Kerana pasangan Islam itu sendiri dipandu supaya menjaga perkahwinan daripada sebarang masalah dan tekanan selain penyelesaian berlandaskan syariat Islam.

Walaubagaimanapun, Islam tidak boleh dilihat dari sisi persaingan tradisi dua agama tersebut, sahaja kerana tradisi itu sendiri telah dipengaruhi persekitaran, budaya dan keadaan di mana ia wujud. Jika Muslim seluruh dunia masih tidak dapat menjamin penuh hak bagi ibu, isteri, adik-beradik perempuan dan anak perempuan mereka, selagi itulah mereka akan dinafikan pengetahuan asas tentang Islam. Menariknya atas kesedaran, Britain dan US mencatatkan wanita adalah paling ramai yang memeluk agama Islam berbanding lelaki.

Rujuk : Issues & Answers dan Women In Islam Vs Women In The Judaeo-Christian Tradition, Dr Sherif Abdel Azeem
Nota : Kedai Buku Kinokuniya di KLCC ada menjual Isabella, novel perbandingan Islam Kristian yang bagus untuk dibaca.

http://syahidahmahassan.blogspot.com/

Kepercayaan


Hari ni aku berbual panjang dengan teman sekelas, yang sama-sama duduk sebaris dalam kelas, cerita tentang masa lalu, masa silam yang memberi seribu satu makna dan pengertian. Boleh jadi zaman sekolah adalah zaman paling pahit buat seseorang, dan boleh jadi zaman sekolah adalah zaman paling manis dalam hidup. Sebetulnya percayalah, perkara yang telah berlalu terutama yang kelam-kelam tu eloklah kita halal- berhalal, tak jadi apa pun kalau masih mahu dikenang.

Semua orang pun pernah buat silap, lagipun zaman sekolah sebenarnya titik tolak menjadikan diri kita yang sekarang. Biasalah budak-budak lagi masa tu. Orang kata sikit kita emo, aku pun samalah masa tu. Bila ingat semula aku rasa memang patut aku cari dan meminta maaf. Hati manusia ni cara nak lembutkan, itulah Islam pun ajar memaafkan kesalahan, orang Melayu sendiri pun ada nilai saling memaafkan ni.

Ok, entri sentimental ini terbit daripada suatu perkataan kepercayaan. Kalau perkataan percaya tu dah tak wujud, memang kawan makan kawan jadinya. Jadi, sesiapa yang pernah aku kecikkan hati beliau, aku minta maaf dari hujung tudung atas kepala, sampai hujung stokin bawah tapak kaki. Wallahua'lam.

Jiwa-jiwa betul. Haha!

Memori lama mengimbau luka,
Luka bukan boleh diubati,
Kalau papan bukanlah kaca,
Aku merepeklah ni. =P

Mak cik, sila serius!

http://syahidahmahassan.blogspot.com/

Salam yang sepatutnya

Salam Maulidul Rasul


15 Februari 2011 / 12 Rabiulawal 1432 H



bukan

14 Februari punya cerita!

Serendah itukah mentaliti kita jika semua di Barat perlu dilakukan di Timur, kita selalunya silap besar dalam menentukan sesuatu hatta tingkah laku sendiri, sedang kerana Islamlah wujudnya keamanan, jangan pula berfikiran dangkal mengatakan Valentine's Day ada kaitan dengan kejatuhan Islam, tidak sama sekali, tidak, carilah sejarah yang betul, bukan percaya kiriman emel berangkai semata-mata, ternyata terlalu cepat kita mempercayai sesuatu tanpa usul periksa, itulah sebab mengapa perlunya kita peka dengan peristiwa dan situasi semasa, bukanlah sebab apa, supaya kita tidak termasuk dalam golongan yang memfitnah agama kita sendiri.

Renunglah seketika, masihkah kita mahu menjadi ummat Nabi Muhammad?

14 Februari tarikh ini berleluasanya anak-anak muda berpeleseran, saling kenal sehingga larut malam, berhibur tanpa menjaga batasan lelaki perempuan, sehingga lahir bayi yang akhirnya ditempat tinggalkan di tong sampah, mewujudkan keruntuhan institusi kekeluargaan dan nasab keturunan bayi tidak berdosa, budaya kitakah? Tidak, tidak sama sekali, tuan-tuan, puan-puan. Tepuk dada tanya iman.



Kenangan kenangan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...