Krisis

Teks : Syahidah Mahassan
Gambar : Carian Goggle"Cikgu, kenapa cikgu tak jadi doktor?" Zuhdi bertanya sambil mengukir senyum.

"Sebab cikgu tak pandai." Saya menjawab pendek, tidak mahu berbual panjang.

Dia yang perlu menunggu giliran di wad kecemasan, Pusat Perubatan Universiti Malaysia sudah tidak sabar-sabar dirawat. Mata sudah mengantuk, badan pun cukup penat. Ramai juga pesakit yang ada. Nama pun wad kecemasan, macam-macamlah kes kecemasan yang berlaku. Usai keluar dari bilik rawatan, dia berkata, "Cikgu, saya lapar."

Alahai, bimbang juga dibuatnya. Manalah saya tahu sangat hendak menjaga orang sakit. Dapatlah dibelikan roti dan air mineral buat alas perut. Belum masuk waktu Subuh lagi, kedai serbaneka di dalam kawasan hospital pun belum dibuka. Lagipun, pesakit diarrhea tidak boleh mengambil sebarang makanan.


Menjaga kesihatan dan kebersihan diri itu sangat penting. Negara kita pernah digemparkan dengan kes-kes kematian yang berpunca dari keracunan makanan. Memilih makanan yang halal itu suatu perkara, mendapatkan yang bersih juga penting. Pengusaha premis makanan yang tidak mengambil berat isu kebersihan, sebenarnya boleh diambil tindakan oleh pihak berwajib.

Cumanya, apa boleh buat. Kadang-kadang manusia sering melakukan kesilapan. Tidak mungkinlah disengajakan mendatangkan mudharat terhadap orang lain. Allah melarang kita buat begitu. Wallahua'lam.

http://syahidahmahassan.blogspot.com/

Tiada ulasan:

Kenangan kenangan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...