Ya hanana

Teks : Syahidah Mahassan
Gambar : Carian GoggleAlhamdulillah, walaupun hari ini cuti umum, dapat juga saya menghadiri program sambutan maulid Nabi di sekolah. Jam tujuh lagi pelajar-pelajar sudah sedia berkumpul di surau sekolah. Beberapa buah nasyid qasidah dipersembahkan oleh pelajar sementara menanti ketibaan penceramah jemputan.

Akhlak Nabi Muhammad ialah akhlak yang dipuji-puji di dalam al-Quran. Akhlak baginda juga contoh terbaik untuk diteladani oleh umat Islam. Siapalah kita andai selawat ke atas baginda pun tidak mahu dilakukan, bagaimana mahu mendapat syafaat baginda. Berakhlak mulia itu sepatutnya sepanjang masa, bukanlah semata-mata di hadapan manusia.

Akhir-akhir ini proses pencarian ilmu itu kelihatan lebih mudah. Namun, tetap sahaja ada yang berkelakuan menyimpang dari kebiasaan. Ramai yang menghafal al-Quran, tetapi tidak mengamalkan kandungannya. Ada yang pandai membaca al-Quran, tetapi tidak mahu membacanya. Ada pula yang tidak tahu membaca al-Quran, namun tidak mengambil inisiatif untuk membacanya.

Maka, bagaimanalah mahu berakhlak dengan akhlak Rasulullah andai tidak boleh mengambil peluang untuk membaca al-Quran. Beruntunglah mereka yang dapat mencontohi akhlak Nabi Muhammad sallallahu alaihi wassalan. Alhamdulillah, moga kita sebahagian daripadanya.

http://syahidahmahassan.blogspot.com/

2 ulasan:

Nick berkata...

terperasan satu typo.. mengamvil = mengambil :D

Nick berkata...

terperasan satu typo.. mengamvil = mengambil :D

Kenangan kenangan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...