Bahagia dengan senyum

Teks : Syahidah Mahassan
Gambar : Carian Goggle

Assalamualaikum.

Alhamdulillah, Allah tetap juga menurunkan hujan yang membawa seribu rahmat buat seisi alam. Syukur diucapkan, setelah tempoh kemarau dan jerebu yang agak lama berlaku.


Senyumlah, senyumlah, dan senyumlah. Setiap perkara yang berlaku itu ada hikmahnya. Tentunya kita manusia yang sering leka, beringatlah apa-apa pun, Allah jua tempat kembali. Tiada sedikit pun menjadi milik kita. Semuanya milik mutlak Allah Maha Pencipta.

Insya-Allah, dengan sedekah paling mudah dan murah ini, bukan kita sahaja yang bahagia, malah kita dapat pula membahagiakan orang lain.Di sini, saya kongsikan sebuah buku tazkirah berbentuk motivasi yang diadaptasi dari catatan penulis iaitu Ustaz Tuan Ibrahim Tuan Man dalam Facebook beliau. Wahai anakku, hadiah daripada ayah dan bonda. Senyumlah 2. Beliau mengingatkan anak hari ini adalah bakal ayah dan ibu pada masa hadapan. Apa jua nasihat yang didengari pada hari ini akan menjadi pedoman baginya untuk menasihati anaknya pada masa hadapan.

Buku ini ditulis dalam tiga bahagian utama. Bahagian yang pertama ialah Allah dan Islam. Antara isi kandungannya ialah kepentingan solat. Betapa tergopoh-gapah dalam solat itu tidak layak kita lakukan. Bahagian yang kedua pula tentang ayah bonda dan sahabat serta bahagian yang terakhir tentang kehidupan.

Mengapa perlunya berbicara soal solat di awal bab. Solat adalah amalan pertama yang dihitung di akhirat kelak. Solat itu mampu mencegah perbuatan keji dan mungkar. Perisai dan tunjang kekuatan. Waktu sujudlah kesempatan yang ada untuk memohon sebanyak-banyaknya. Bagaimana mahu diperkenankan doa, andai solat kita tidak dijaga sebaiknya.

Insya-Allah, perbetulkan solat. Senyum. Pasti bahagia. =)

http://syahidahmahassan.blogspot.com/

Tiada ulasan:

Kenangan kenangan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...